top of page

השריר- הרקמה הסתגלתנית ביותר בגופינו

האם ידעתם?

הנה כמה עובדות על שרירים

1. רוב השרירים מכילים מאות אלפי סיבים, לדוגמא, דו ראשי זרועי באדם צעיר, מכיל יותר מרבע מיליון סיבים, ובאדם זקן כ- 230 אלף. בשוקתי קדמי יש כ- 160 אלף סיבים.



2. היפרפלזיה שרירית בבעלי חיים קיימת אך, לא בטוח שבבני אדם. כן נראה היפרפלזיה אצל אנשים המאמנים את שרירם באופן עצים. ברוב המיקרים, היפרפלזיה לא תעלה על 5% מכלל הסיבים הקיימים באותו שריר.


3. שריר הוא צרכן אנרגטי גדול. 10 קלוריות לכל 10 גרם של שריר ופי שניים –שלושה בזמן מאמץ.


4. השריר החזק ביותר בגוף הוא masseter שריר הלעיסה הוא יכול לסגור את השיניים בכח של 25 קג' באמצעות השיניים החותכות, ועד 90 קג' בעזרת השיניים הטוחנות



5. השריר הגדול ביותר בגופינו הוא Gluteus Maximus המאפשר לנו לעמוד על שתיים ולהזדקף. הוא מכונה ה"שריר האנושי"


6. קוטר תא יכול להגיע ל 100 מיקרון, למשל שריר ה- Vastus Lateralis ואורכו של שריר ה- Sartorius יכול להגיע לחצי מטר.


7. תאי שריר הם רב גרעיניים למשל Biceps Brachii שאורכו של סיב בודד בו מגיע ל- 10 סמ', יתכן ויהיה בעל 300 גרעינים לאורכו.


8. בתאים של סיבים אדומים- אלה האיטיים כמו שריר ה- Soleus מספר הגרעינים קטן ולכן גם הקוטר שלו קטן.


9. הסיבים הלבנים כמו Gastrocnemius קוטרם גדול, וכל סיב מכיל יותר גרעינים בהשוואה לסיב אדום


10. הלימה זו בין קוטר התא למס' הגרעינים שבו לא קימת בשריר בזמן זקנה. בזקנה השריר עובר סרקופניה, כלומר ירידה בקוטר התאים וירידה במסת השריר, ולכן נראה גם ירידה במספר הגרעינים שבו.




11. נתחי הבקר שאנו אוכלים הם שרירים. שריר המותן כסל ושריר מס' 12 filet mignon (בצרפתית) נוטים להיות רכים ומתאימים לבישול ולצלייה.



12. שריר המותן כסל (ilio-psoas) הוא שריר המשותף לכל זוחל ולכל יונק על פני כדור הארץ. הוא משמעותי ביותר להישרדות, ותורם בתגובת ה"הילחם וברח". הוא נקרא גם המח של הזוחלים, ויש המאמינים שהוא קשור לחלק העתיק ביותר בגזע המח ובחוט השדרה. אצל פרה הוא שונה משריר של בעל חיים שרץ יותר, הוא רך יותר. הפסואס בזמן ריצה איטית של 30 דקות, ובכ- 150 צעדים בדקה מתכווץ ומתארך יותר מ 4000 פעמים. בפילוסופיות הרוחניות מכנים אותו כאינטואיציה של הבטן או כשרירי הנשמה.


13. שרירי הצוואר והטרפז שעובדים קשה אצל בעלי חיים הם יותר קשים ועבים


14. שריר מזדקן, והירידה הממוצעת במסת השריר היא כ 1 אחוז בשנה החל בגילאי 60 ,70 ועולים עד ל 50 אחוז בגיל 80 שנים.


15. 90 אחוז מאיתנו לא מסוגלים לבצע את המאמצים הפיזיים שעשה האדם הקדמון שחי לפני 200 אלף שנה. סוגי התנועות שהוא ביצע היו מאד מגוונות, החל מטיפוס על עצים, ליקוט שורשים, ציד, זריקת אבנים ריצה אחרי בעלי חיים או בריחה במהירות ממוצעת של כ 40 קמש, סחיבת ארוחות על הכתפיים של חיה שניצודה שמשקלה 10-20 קג' למרחקים של 5-10 קמ.


16. שרירי הרגליים בקרב אנשי מערות ניחנו בשפע של סיבים לבנים אנאירובים, ובמרוצת השנים, כאשר נדרשה יותר סיבולת ממהירות, חלה עליה בסיבים אדומים בעלי יכולת חימצון – אירוביים. אצל האדם המודרני רוב סיבי הרגליים הם אדומים כלומר, סיבים איטיים.


17. בשנת 1892 הברון פייר קוברטין הציע לחדש את המשחקים האולימפיים והגהה את הסיסמה citius, altius forties: מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר.


18. שיא העולם בריצת 100 מ' לגברים מוחזק ע"י יוסיין בולט 9.58 שניות. אצל נשים- פלורנס גריפית גוניור 10.49שנ'.


19. שיאי העולם ימשיכו להשתפר כל עוד יופיע האדם, שנתוניו הפיזיולוגיים והפיזיים כמו: חילוף חומרים, יכולת ריאות והשרירים לקלוט חמצן ולנצלו ביעילות, שיפור התפקוד של המיטוכונדריה, שיכלול ביומכני של התנועה- עולים על אלה של קודמיו.


20. קשה להבין מתי יגיע האדם לקצה יכולתו הפיזי ועד כמה החוסן הנפשי והיכולות של הספורטאי מבחנה פסיכולוגית יעמדו לו בדרכו לשבור את השיא.


מקור: כרמלי, א. (2022). דרכו של שריר. הוצא ניב


לחזק שריר, לשמור על השריר, לשמור על החיים

ד"ר סיגלית דסה שלומוב

125 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page