top of page

לשבת, לקום והפעם בלי להסתובב במעגל

ההשפעה של תרגיל מישיבה לעמידה sit to stand על איכות ותפקוד רקמת השריר בגיל המבוגר.


"עוגה, עוגה עוגה

במעגל נחוגה

נסתובבה כל היום עד אשר נמצא מקום

לשבת לקום

לשבת לקום" (אהרון אשמן)


אז מסתבר שכדי לחזק שריר מספיק רק לשבת ולקום וממש בלי להסתובב.

אנחנו יודעים כבר שכח שריר הוא פקטור עיקרי המשפיע על בריאות ושלומות האדם.

כח שריר לא רק מאפשר תיפקוד טוב יותר ביום יום, אלא משחק תפקיד חשוב גם במניעת מחלות כרוניות, ומשפר את איכות החיים ככול שמתבגרים. איבוד מסת שריר הינה קריטית, כיוון שגורמת לירידה ביכולת התנועתית, בעצמאות ובסיכון מוגבר לנפילות, ולכן לאיכות חיים ירודה, וירידה בתוחלת החיים.


כח שריר מוגדר כתוצר של התכווצות שריר ותאוצת התכווצותו, ומערב פקטורים מורפולוגים ונוירונאלים. כששריר מתחזק ומשתנה נראים שינויים מורפולוגים לצד שינויים תיפקודיים. השינוי בארכיטקטורת השריר מסביר טוב יותר על תיפקודו. ארכיטקטורת השריר מוגדרת כעל סידור הסיבים בתוך השריר והקשר ליכולת להפיק כח.


ידוע כי תירגול הכרחי לשם חיזוק השריר לצד שינוי במבנהו. אולם, הרבה אנשים מראים קושי לבצע תרגילים בגלל חוסר זמן ואו מוטיבציה.


המחקר הבא ביקש לבדוק רוטינה פשוטה שלא דורשת זמן, שלא מסובכת מידי ושלוקח מעט זמן על מנת ליצור התמדה. התרגיל קימה מישיבה לעמידה בהחלט עומד בקרטריונים אלה.



מטרת המחקר היתה להשוות את האפקט של תרגיל מישיבה לעמידה עם 5 חזרות ל – 10 חזרות על מסת השריר ועל תפקוד השריר בגילאים המבוגרים.


במחקר השתתפו 60 מבוגרים אשר חולקו ל – 3 קבוצות

קבוצה אחת שביצעה 5 חזרות של קימה מישיבה לעמידה

קבוצה שניה 10 חזרות

ושלישית קבוצת ביקורת


ב- 4 השבועות הראשונים המשתתפים בקבוצות הניסוי ביצעו 3 סטים של 10 חזרות או 5 חזרות 3 פעמים בשבוע. המנוחה ארכה כ- 30 עד 60 שניות. ב -4 השבועות לאחר מכן מספר הסטים עלה ל 5 פעמים. ההנחיה היתה לקום כמה שיותר מהר כנגד השעון.


לפני התוכנית ובסוף התוכנית כל הקבוצות נמדדו באולטרסאונד, שבדק את מידת עובי השרירים, את הזווית בין הסיבים, ואת אורך הסיבים (ככול שהזווית בין הסיבים גדולה יותר השריר מסוגל לפתח יותר כח).

ומבדק נוסף העריך את איכות השריר מ על-פי מדד MQI muscle quality index המנבא את היכולת התפקודית של השריר. מבדק זה מעריך את היחס בין מדידת הכח למדידת מסת השריר בקומבינציות שונות.


תוצאות המחקר הראו כי לאחר 8 שבועות של תירגול שתי קבוצות הניסוי השתפרו במדדה- MQI בכ- 40-45%. לא היו הבדלים בין הקבוצה שעשתה 5 חזרות לזו שעשתה 10 חזרות. אולם הנתון המפתיע במחקר זה היה, שהקבוצה שעשתה 5 חזרות הראתה שיפור גדול יותר בזווית בין סיבי השריר, בהשוואה לקבוצה שביצעה אף יותר חזרות.

מה שמציע מחקר זה שתירגול קימה מישיבה לעמידה משפיע לטובה בשיפור תיפקוד השריר ואיכותו. ויותר מכך, נראה כי תוכנית אימונים שהעומסים בה הם בינונים – קלים גם כן יכולה לשפר יכולת תפקודית בקרב מבוגרים.




רק תקומו,

ד"ר סיגלית דסה שלומוב

תנועה וקידום בריאות

102 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Komentarze


bottom of page